Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam (NOA) is onderdeel van Verwijspunt 020. Verwijzen naar het NOA kan eenvoudig via ZorgDomein, te vinden onder “Verwijspunt 020, NOA eerste lijn”. Ga voor meer informatie naar de website: www.noaeerstelijn.nl of mail naar info@noaeerstelijn.nl
Informatie
Hoe ga je als huisarts of SEH-arts te werk?
Overige informatie
Geriatrische Revalidatie Zorg, Rechterlijke machtiging en Inbewaringstelling
Wet zorg en dwang via Verwijspunt 020
Aanvragen Geriatrische Revalidatie Zorg
Sinds juni 2024 is het mogelijk om uw cliënt te verwijzen voor opname binnen de Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) via Verwijspunt 020. Uw cliënt dient aan een aantal criteria te voldoen voor een intramuraal revalidatietraject, zie hier de informatie flyer ‘Verwijsproces en Beslishulp GRZ’. Voor verwijzingen voor GRZ wordt het ‘triageformulier GRZ’ gehanteerd, zie hier het triageformulier.
Aanvragen Rechterlijke Machtiging
Per 1 januari 2021 geldt de Wet zorg en dwang (Wzd). Voor het aanvragen van een rechtelijke machtiging binnen de Wzd voor ouderen moet een onafhankelijke specialist ouderengeneeskunde een medische verklaring opstellen. Hierin staat of de cliënt in kwestie voldoet aan de criteria voor een rechterlijke machtiging (RM). Het benaderen van een specialist ouderengeneeskunde kan via Verwijspunt 020.
Neem hiervoor contact op met Verwijspunt 020 op 020 2628112. In overleg met een medewerker kan een aanvraag via ZorgDomein verstuurd worden of kan de betreffende informatie telefonisch worden doorgegeven. Voor verwijzingen voor rechterlijke machtigingen wordt het ‘triageformulier RM’ gehanteerd, zie hier het triageformulier.
Ter informatie: De stedelijke handreiking procedure RM geeft een zorgnetwerk (casemanager dementie, ouderengeneeskunde, huisarts) handvatten voorafgaand, tijdens en na een procedure RM. Door samen te werken in een netwerk rondom de persoon met dementie kan een RM zorgvuldig worden voorbereid en soms zelfs worden afgewend.
De handreiking is hier te vinden.
Aanvragen Inbewaringstelling
Ook aanvragen voor een inbewaringstelling (IBS) verlopen via het Verwijspunt 020. Per 2 december 2024 is de aanmeldroute van crisis IBS gewijzigd. De nieuwe aanmeldroute is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen huisartsen, de GGZ-crisisdienst en het Verwijspunt 020.
Met de herziene route neemt het Verwijspunt 020 de verantwoordelijkheid voor het aanvragen van de IBS over van de huisarts. Dit vereenvoudigt het proces en vermindert de administratieve last voor huisartsen.
Hoe kunnen huisartsen aanmelden voor Crisis IBS?
Verwijzen kan eenvoudig door telefonische aanmelding van een cliënt via het centrale telefoonnummer van Verwijspunt 020 (020 2628112) en vervolgens digitale verwijzing met ZorgDomein (zie hier hoe). De route voor aanmelding en de informatie die u gevraagd wordt mee te sturen vindt u hier.
De herziene route wordt getest in een pilot van zes maanden.
Feedback of contact
Verwijspunt 020 is constant in ontwikkeling en we kijken altijd waar we kunnen verbeteren. Hierin spelen verwijzers een belangrijke rol. We staan dan ook open voor jullie feedback!
Verwijzers kunnen met hun tips, ideeën, klachten of vragen, over bijvoorbeeld de werkwijze, de kwaliteit of de samenwerking, bij ons terecht. Er kan worden gemaild naar info@verwijspunt020.nl
Voor vragen over een lopende aanmelding of het verzoek om mee te denken bij een casus, kunnen verwijzers altijd contact opnemen met Verwijspunt 020, dit kan telefonisch of per mail naar aanmeldingen@verwijspunt020.nl